Walkies.cz: výlet "Suchý vrch z Těchonína a zpět"

Načítám...

Celková délka (odhad): ?

Ze železniční zastávky Těchonín po modré značce krásným údolím Čerňovického potoka a zpět přes Boudu do Těchonína.

Zajímavosti

Tvrz Bouda: Představuje nejzachovalejší stavbu svého druhu na území ČR – dělostřeleckou tvrz z let 1935–1938. Tvoří ji pět mohutných bojových objektů v nejvyšší odolnosti a rozsáhlý systém podzemních chodeb a sálů hluboko ve skalním masivu. Nebyla po válce přestavěna a využívána a je ve zcela původním stavu zpřístupněna veřejnosti. Zdejší atmosféra, připomínající podzim 1938, je neopakovatelná. Více viz www.boudamuseum.com.

Rozhledna Suchý vrch: Rozhledna Suchý vrch nabízí výhledy na Orlické hory, masív Králického sněžníku, Jeseníky, Polsko (Kladskou kotlinu), Orlickoústecko ale i vzdálenější Krkonoše, když to atmosférické podmínky dovolují. Rozhledna Suchý vrch, jež je součásti Kramářovy chaty, byla původně stavěna jako vodárenská věž, která byla postavena v letech 1931-1932 podle návrhu architekta A. Patrmanna. Rozhledna je betonová a její tvar připomíná hřib. Věž rozhledny je vysoká 33 m a na vyhlídkovou plošinu, která je výšce 22 metrů, vede 128 schodů (počítáno od komunikace). Při výstupu na rozhlednu můžete zhlédnout výstavu historických fotografií, které ukazují chatu a rozhlednu od roku 1926. Více viz www.suchak.cz.

Kramářova chata: Chata má za sebou bohatou historii a za dobu své existence se společně s rozhlednou stala symbolem samotného Suchého vrchu i blízkého okolí. Dnes je kultovním turistickým cílem nejen pro turisty ze zdejšího regionu a přilehlých oblastí, ale celé České republiky.Obnovená Kramářova chata na Suchém vrchu (995 m n. m.) se po devíti letech od vyhoření v roce 2003 znovu otevírá veřejnosti.

Detail výletu: http://walkies.cz/trip_detail.php?id=6