« Zpět Suchý vrch z Těchonína a zpět (výlet)

Štítky: háj/les, kamenná cesta, lesní cesta, mírné stoupání, potok/řeka, silnice

Region: Ústí nad Orlicí

Ze železniční zastávky Těchonín po modré značce krásným údolím Čerňovického potoka a zpět přes Boudu do Těchonína.

Fotografie

 

Trasa (délka 17.5 km)

Načítám...

Celková délka (odhad): ?

Legenda: = začátek trasy, = konec trasy, = začátek i konec trasy

Zajímavosti

Tvrz Bouda

Představuje nejzachovalejší stavbu svého druhu na území ČR – dělostřeleckou tvrz z let 1935–1938. Tvoří ji pět mohutných bojových objektů v nejvyšší odolnosti a rozsáhlý systém podzemních chodeb a sálů hluboko ve skalním masivu. Nebyla po válce přestavěna a využívána a je ve zcela původním stavu zpřístupněna veřejnosti. Zdejší atmosféra, připomínající podzim 1938, je neopakovatelná. Více viz www.boudamuseum.com.

Rozhledna Suchý vrch

Rozhledna Suchý vrch nabízí výhledy na Orlické hory, masív Králického sněžníku, Jeseníky, Polsko (Kladskou kotlinu), Orlickoústecko ale i vzdálenější Krkonoše, když to atmosférické podmínky dovolují. Rozhledna Suchý vrch, jež je součásti Kramářovy chaty, byla původně stavěna jako vodárenská věž, která byla postavena v letech 1931-1932 podle návrhu architekta A. Patrmanna. Rozhledna je betonová a její tvar připomíná hřib. Věž rozhledny je vysoká 33 m a na vyhlídkovou plošinu, která je výšce 22 metrů, vede 128 schodů (počítáno od komunikace). Při výstupu na rozhlednu můžete zhlédnout výstavu historických fotografií, které ukazují chatu a rozhlednu od roku 1926. Více viz www.suchak.cz.

Kramářova chata

Chata má za sebou bohatou historii a za dobu své existence se společně s rozhlednou stala symbolem samotného Suchého vrchu i blízkého okolí. Dnes je kultovním turistickým cílem nejen pro turisty ze zdejšího regionu a přilehlých oblastí, ale celé České republiky.Obnovená Kramářova chata na Suchém vrchu (995 m n. m.) se po devíti letech od vyhoření v roce 2003 znovu otevírá veřejnosti.

Sdílet

Facebook Twitter Google+

Komentáře

Komentáře mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé.

(zatím žádné komentáře)