Walkies.cz: výlet "Broumovské stěny - Božanovský Špičák"

Načítám...

Celková délka (odhad): ?

V druhohorních sedimentech se zde nacházejí rozsáhlá pískovcová skalní města, Broumovské stěny (a Adršpašsko-teplické skály). V hlubokých chladných roklích rostou původní smrkové porosty s vysokohorskými rostlinami v podrostu, na skalách nacházíme reliktní bory. CHKO Broumovsko byla vyhlášena v roce 1991 na ploše 410 km2. Tato varianta poznávání Broumovský stěn je okruh na Božanovský Špičák a zpět na parkoviště do Slavného. Z rozcestí nad Slavným (asi 500 m od parkoviště) jdeme lesní asfaltkou po červené turistické značce k Pánovu kříži. Odtud absolvujeme žlutě značený okruh na Božanovský Špičák. Pokračujeme po červené a dále žluté značce kolem Kamenné brány (odbočka) a jeskyně Pod Luciferem do Zaječí rokle, kterou vystoupáme zpět na rozcestí.

Zajímavosti

Božanovský Špičák (773 m): Významný vrchol s několika skupinami skalních útvarů. Vyhlídka do polského národního parku Stolové hory (Park Narodowy Gór Stołowych) s nejvýraznější horou Hejšovina (Sczeliniec Wiełki). V okolí Božanovského Špičáku je několik skalních útvarů připomínajících různá zvířata, např. Kočka, Želva, Varan, Velbloud (tzv. Skalní ZOO). Na některých skalách jsou dobře patrné pseudoškrapy.

Skalní brána: Pět metrů vysoká pískovcová skalní brána přirozeného původu.

Jeskyně Pod Luciferem: Pseudokrasová jeskyně, nacházející se v blízkosti žlutě značené turistické cesty a si 1 km východně od Slavného. Nepřístupná. Jeskyně je suťového původu a je nejdelší v Broumovských stěnách (délka 400 metrů). V jeskyni protéká bezejmenný potůček, který zde vytváří drobné vodopády. V zimě se v jeskyni vytváří bohatá ledová výzdoba.

Detail výletu: http://walkies.cz/trip_detail.php?id=7