« Zpět Broumovské stěny - Božanovský Špičák (výlet)

Štítky: háj/les, kamenná cesta, lesní cesta, mírné stoupání, skály, vyhlídka

Region: Náchod

V druhohorních sedimentech se zde nacházejí rozsáhlá pískovcová skalní města, Broumovské stěny (a Adršpašsko-teplické skály). V hlubokých chladných roklích rostou původní smrkové porosty s vysokohorskými rostlinami v podrostu, na skalách nacházíme reliktní bory. CHKO Broumovsko byla vyhlášena v roce 1991 na ploše 410 km2. Tato varianta poznávání Broumovský stěn je okruh na Božanovský Špičák a zpět na parkoviště do Slavného. Z rozcestí nad Slavným (asi 500 m od parkoviště) jdeme lesní asfaltkou po červené turistické značce k Pánovu kříži. Odtud absolvujeme žlutě značený okruh na Božanovský Špičák. Pokračujeme po červené a dále žluté značce kolem Kamenné brány (odbočka) a jeskyně Pod Luciferem do Zaječí rokle, kterou vystoupáme zpět na rozcestí.

Fotografie

(zatím žádné fotografie)

Trasa (délka 8.0 km)

Načítám...

Celková délka (odhad): ?

Legenda: = začátek trasy, = konec trasy, = začátek i konec trasy

Zajímavosti

Božanovský Špičák (773 m)

Významný vrchol s několika skupinami skalních útvarů. Vyhlídka do polského národního parku Stolové hory (Park Narodowy Gór Stołowych) s nejvýraznější horou Hejšovina (Sczeliniec Wiełki). V okolí Božanovského Špičáku je několik skalních útvarů připomínajících různá zvířata, např. Kočka, Želva, Varan, Velbloud (tzv. Skalní ZOO). Na některých skalách jsou dobře patrné pseudoškrapy.

Skalní brána

Pět metrů vysoká pískovcová skalní brána přirozeného původu.

Jeskyně Pod Luciferem

Pseudokrasová jeskyně, nacházející se v blízkosti žlutě značené turistické cesty a si 1 km východně od Slavného. Nepřístupná. Jeskyně je suťového původu a je nejdelší v Broumovských stěnách (délka 400 metrů). V jeskyni protéká bezejmenný potůček, který zde vytváří drobné vodopády. V zimě se v jeskyni vytváří bohatá ledová výzdoba.

Sdílet

Facebook Twitter Google+

Komentáře

Komentáře mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé.

(zatím žádné komentáře)